În trimestrul patru din 2015, temperaturile ridicate au limitat creșterea cererii de petrol la nivel global la cel mai redus ritm din ultimul an, de 1 milion de barili pe zi, față de un maxim al ultimilor cinci ani, de 2,1 milioane de barili pe zi, în trimestrul al treilea.
AIE a menținut estimarea referitoare la creșterea cererii globale de petrol în 2016 la nivelul din raportul precedent, de 1,2 milioane de barili de petrol pe zi.
Contractele futures pentru petrolul Brent au coborât sub 30 de dolari pe baril, după ce OPEC a anunțat în decembrie că nu va reduce producția pentru a contracara declinul cotațiilor.
„Am ajuns la concluzia că piața petrolului are perspectiva ca pentru al treilea an consecutiv oferta să depășească cererea cu 1 milion de barili pe zi. Vor exista presiuni enorme asupra capacității sistemului petrolier de a absorbi eficient acest excedent”, se arată în raport.
Pe fondul încetinirii economiei mondiale, AIE a redus estimarea referitoare la cererea pentru petrolul OPEC cu 300.000 de barili pe zi, la 31,7 milioane de barili pe zi.
Iranul a anunțat că va crește inițial producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi, ca urmare a ridicării sancțiunilor internaționale, dar AIE consideră că majorarea va fi mai modestă, de 300.000 de barili pe zi, până la sfârșitul primului trimestru al acestui an.
AIE a menținut totodată estimarea unui declin de circa 600.000 de barili pe zi în cazul producției de petrol din afara OPEC, despre care consideră că a fost surprinzător de rezistentă la prăbușirea cotațiilor petrolului.